Pszczelarski Inkubator w Wolborzu już gotowy
Trwające od dłuższego czasu prace przy pszczelarskim inkubatorze w Wolborzu dobiegają powoli końca. W ostatnia sobotę 5 grudnia miał miejsce odbiór techniczny obiektu.
Inkubator gotowy
Lokalny Inkubator przetwórstwa miodów i pszczelich produktów powstał na terenie wolborskiego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego. Jego powstanie to efekt współpracy pszczelarzy z powiatowego starostwa w Piotrkowie i Lokalnej Grupy Działania pod nazwą „Dolina Pilicy”. Od początku realizacja projektu była marzeniem. Narodziło się ono w czterech ścianach niedużego pokoju w miejscowym starostwie. Dzisiaj jako efekt pracy wielu osób marzenie to staje się rzeczywistością. Odbiór techniczny to przedostatni krok, kolejnym będzie planowane na wiosnę przyszłego roku pełne otwarcie Inkubatora. Podobne inicjatywy nie są często spotykane, można nawet powiedzieć, że są rzadkością. Jest to drugi tego rodzaju obiekt w całym kraju i pierwszy w całym województwie Łódzkim.
Marzenie staje się rzeczywistością
Jak mówił starosta piotrowski, Piotr Wojtysiak ogarnia go duma i radość, że to właśnie tu, na tej ziemi to marzenie pszczelarzy może się realizować. Jak zaznaczył, Inkubator ma wszystko czego potrzeba. Na wyposażeniu znajdują się zarówno wirówki, suszarki jak i topiarki. Pozwala to na przeprowadzenie w jednym miejscu całego ciągu technologicznego, do pozyskania miodu z ramek ula aż do konfekcjonowania w słoikach. Jak podkreślił mistrz pszczelarski Józef Badek, mimo że na samej ziemi piotrkowskiej żyje i pracuje około tysiąca pszczelarzy to nie wszyscy mogą korzystać z kompletu takich nowoczesnych urządzeń.
Uwarunkowania historyczne i perspektywy na przyszłość
Jak zauważył Andrzej Jaros, burmistrz Wolborza, stworzenie inkubatora właśnie w tym miejscu w Wolborzu nie było przypadkowe. Jest to powrót do historycznej tradycji regionu, ponieważ to właśnie tu od wieków produkowano bardzo dużo miodu i produktów pochodnych. Miejsce to łączy więc walory techniczne z historycznymi. Burmistrz wyraził nadzieję na dalszy rozwój branży w regionie.
Podczas sobotniego wydarzenia zabrał głos także wicemarszałek województwa łódzkiego, Zbigniew Ziemba. Zaznaczył, że inwestycja jest doskonałym przykładem współpracy wielu podmiotów w celu realizacji wspólnej wspaniałej idei. Połączyły one swoje siły aby dać pszczelarzom powiatu piotrkowskiego najlepsze możliwości produkowania wysokiej jakości wyrobów i przetworów pszczelarskich. Podsumował, że produkty lokalne i regionalne znów wracają do łask ciesząc się coraz większą popularnością co jest powodem do satysfakcji.